H Ένωση Μεταναστών Ελλάδας
Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη, 01 Ιανουάριος στις 00:10:00 EET
Θέμα: Site της εβδομάδας


www.eme.org.gr

είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση προβληματισμού και δράσης με έδρα την Αθήνα. Αφιερώνει τη δραστηριότητά της στην ανάλυση της κίνησης των λαών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ παράλληλα διευκολύνει τους μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα με νόμιμο και αξιοπρεπή τρόπο ...Manifesto
Ως κοινωνία απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη ξενοφοβία και το ρατσισμό. Καταδικάζουμε τις όποιες συμπεριφορές ή και επιθέσεις στρέφονται εναντίον ανθρώπων που έχουν διαφορετικό χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαφορετικότητας. Αυτή άλλωστε είναι μια από τις βασικές φιλοσοφίες πάνω στην οποία στηρίζεται η ίδια η ύπαρξη της Ένωσης. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αλλοδαπούς- μετανάστες ως άτομα με την ίδια αξία και τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι Έλληνες πολίτες.

Η Ζωή των Μεταναστών στην Ελλάδα και η Ένωση Μεταναστών
Ίσως πρόκειται για το παλαιότερο κοινωνικό φαινόμενο από καταβολής των κοινωνιών. Στη μακραίωνη πορεία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε λαός, που να μην εξαναγκάστηκε σε μετακίνηση.

Η «μετανάστευση», ως όρος, υπήρξε απόλυτα συνυφασμένη με την ανάγκη για επιβίωση και, ως ιστορική πραγματικότητα, με την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι αυτή που άλλαξε κοινωνικές δομές, εθνολογικούς χαρακτήρες, πληθυσμιακές συνθέσεις.

Η Ελλάδα υπήρξε χώρα αποστολής μεταναστών, από τις αρχές του 20ου αι. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η αποδημία των Ελλήνων δεν έχει μαζικό, αλλά ποιοτικό χαρακτήρα. Πρόκειται κυρίως για μετανάστευση νέων πτυχιούχων, στελεχών επιχειρήσεων, φοιτητών και ειδικευόμενων, που παραμένουν στη χώρα υποδοχής μετά το τέλος των σπουδών τους.

Στο ξεκίνημα και το μεσουράνημα της έννοιας «παγκοσμιοποίηση», η Ελλάδα έγινε χώρα των «ολίγων ευκαιριών» για τους γηγενείς, αλλά αποτελεί πλέον υποδοχέα μεταναστών κατά κύματα. Γι αυτούς τους πληθυσμούς, είναι χώρα των «πολλών ευκαιριών».

H Ένωση Μεταναστών γράφει:
Οι μετανάστες είναι εδώ, γιατί τους έχει ανάγκη η οικονομία μας, γιατί τους έχει ανάγκη η κοινωνία μας, φροντίζουν τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους γονείς μας, τα άτομα με αναπηρίες.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί σωστή αντίληψη του ρόλου που διαδραματίζουν οι μετανάστες, αλλά και του πολυπολιτισμικού πλούτου που φέρνουν μαζί τους.

Η σημερινή εικόνα της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας δεν είναι και η καλύτερη. Προβλήματα που χρονίζουν και έντονες δημογραφικές αλλαγές που παρουσιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία λόγω της εγκατάστασης μεταναστών σε αυτήν την περιοχή, έχουν αλλοιώσει το κέντρο της πόλης, αφού ελάχιστοι ντόπιοι -κυρίως ηλικιωμένοι- διαμένουν πια στην παλιά Αθήνα, όπου σήμερα, εκατοντάδες μετανάστες (νόμιμοι και παράνομοι) στοιβάζονται σε ακατάλληλα υποστατικά, σε δωμάτια χωρίς τουαλέτα και μπάνιο.
Τέλη Σεπτεμβρίου, το κράτος -υπό την πίεση κάποιων ΜΜΕ- πραγματοποίησε τη γνωστή επιχείρηση «Σκούπα» για σύλληψη παράνομων αλλοδαπών, στην εντός των τειχών Αθήνα. Με τη συνοδεία των τηλεοπτικών καναλιών, η Αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια μεταναστών και οδήγησε τους ένοικους, με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.

  Στο θέμα των μεταναστών, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, τείνουμε να βλέπουμε τα πράγματα άσπρα ή μαύρα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Υπάρχει γκέτο σε κάποιες περιοχές της παλιάς Αθήνας, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, υπάρχουν όμως και θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, που η μετανάστευση στην Ελλάδα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν έχουμε συζητήσει ουσιαστικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής. Δηλαδή, για την ένταξη των μεταναστών, το πώς αυτή επιτυγχάνεται, μέσω ποιών προγραμμάτων, πώς αντιμετωπίζουμε την παράνομη μετανάστευση και πολλά άλλα.  Αυτήν τη στιγμή, το χειρότερο θα ήταν -αφού έσβησαν οι προβολείς της δημοσιότητας- να επανέλθουμε στην «ομαλότητα». Να κλείνουμε τα μάτια, να μην ασχολούμαστε, να μην προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.

Λύσεις θα δώσει η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος σε συνεργασία με υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα, όπως είναι το υπουργείο Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης και το Εργασίας καθώς επίσης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για επιμέρους τομείς θα πρέπει να αναμένεται η συμβολή και των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Το όλο θέμα αφορά όμως και τις τοπικές Αρχές, καθώς και την κοινωνία. Εάν κάτι αναδείχθηκε ιδιαίτερα έντονα τούτες τις ημέρες, είναι η ανάγκη να δουλέψουμε με τους ανθρώπους. Είτε είναι ντόπιοι είτε μετανάστες. Γιατί η ένταξη απαιτεί δουλειά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η Ένωση  κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Τα άμεσα/βραχυπρόθεσμα μέτρα και τα μακροπρόθεσμα. Επειδή πραγματικά πιστεύουμε ως Ένωση Μεταναστών  ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται κυρίως μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης, η ένωση  έχει εδώ και δύο χρόνια -αρχικά με τη στήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στη συνέχεια με δικές της δυνάμεις-  λειτουργήσει δύο προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μετανάστες και ένα που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού της Αθήνας.

Το ένα απευθύνεται σε ενήλικες μετανάστες και καλύπτει μαθήματα ελληνικών, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενίσχυση δυνατοτήτων για εργοδότηση. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην απογευματινή απασχόληση παιδιών μεταναστών ή στην απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Προσφέρεται στα παιδιά βοήθεια στα μαθήματά τους, αλλά παρέχονται επιπλέον και εκπαιδευτικά προγράμματα, φροντίδα και ψυχαγωγία. Ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε παιδιά μεταναστών αλλά και ντόπιων που διαμένουν στην Αθήνα, είναι τα μαθήματα τέχνης που λειτουργούν στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Ένωσης. Η αδυναμία τούτων των προγραμμάτων είναι ότι απευθύνονται σε μικρό σχετικά αριθμό ατόμων, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και οι αιτήσεις που φθάνουν κοντά μας είναι πολύ περισσότερες.

Όπως ήδη αναφέραμε, η Ένωση στοχεύει να λάβει και κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως επί παραδείγματι τα μέτρα που αφορούν τα ακατάλληλα υποστατικά στα οποία διαμένουν μετανάστες, την αστυνόμευση κλπ. Η προσπάθειά μας δεν είναι να τους βγάλουμε έξω από τα υποστατικά όπου διαμένουν. Η προσπάθειά μας είναι να πιέσουμε και να πείσουμε τους ιδιοκτήτες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, να φροντίσουν για τις εγκαταστάσεις υγιεινής, να φροντίσουν ώστε σε τούτους τους χώρους να προσφέρεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Αυτό είναι το πρώτο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, επαναλαμβάνουμε ότι την ένταξη δεν την πετυχαίνεις μόνο με διοικητικά μέτρα, αλλά με προγράμματα που πρέπει να απευθύνονται και στον ντόπιο πληθυσμό εκτός από τους μετανάστες. Χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και δεν είναι φαινόμενο με το οποίο βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη μόνο η Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πολλοί από τους μετανάστες που είναι στην Ελλάδα είναι εδώ γιατί τους έχει ανάγκη η οικονομία μας, γιατί τους έχει ανάγκη η κοινωνία μας, φροντίζουν τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους γονείς μας, τα άτομα με αναπηρίες. Άρα, θα πρέπει να εργασθούμε για να δημιουργηθεί μια σωστή αντίληψη του ρόλου που διαδραματίζουν, του πλούτου -αν θέλετε- του πολυπολιτισμικού που φέρνουν μαζί τους.

Σίγουρα, πρέπει να δουλέψουμε και προς την κατεύθυνση των μεταναστών. Εάν θεωρούμε ως δεδομένο ότι οι μετανάστες είναι ειδική ή προστατευόμενη κατηγορία η οποία δεν υπόκειται στους νόμους και τα ήθη του τόπου, τότε  αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να παραμείνουν πάντα εκτός της κοινωνίας. Βεβαίως και πρέπει, λοιπόν, να προσαρμοστούν στην τοπική κουλτούρα. Παρ' όλο που η Ένωση  δεν θεωρεί ότι το θέμα καθαριότητας αφορά μόνο στους μετανάστες... Όπως απευθυνόμαστε στους Έλληνες, θα πρέπει να αποταθούμε και στους μετανάστες. Και η Ένωση Μεταναστών το κάνει σε κάποιο βαθμό. Εκδίδει, για παράδειγμα, ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα.

Γενικός κανόνας

Ένας γενικός κανόνας της Ένωσης προσδιορίζει την εργασία ως βασικό όχημα για την ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν αυτοί που επιχειρούν να κοινωνικοποιηθούν, προέρχονται από τόπο χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου από εκείνον που τους υποδέχεται, αγνοούν τη γλώσσα και τις ιδιότητες του πληθυσμού του, τους όρους ένταξης και τη νομοθεσία του.

Πάντως, σύμφωνα με την Ένωση , η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία είναι διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα και ενίοτε επώδυνη. Το πολύπλοκο νομικό καθεστώς νομιμοποίησής τους, η στάση των Αρχών και η γραφειοκρατία ευνοούν κυρίως τη διαφθορά και τη δημιουργία ομάδων, οι οποίες έναντι αδράς αμοιβής επιτυγχάνουν τη διαδικασία, και όχι τη συστηματική ένταξη και ομαλή μετάβαση των ανθρώπων αυτών από τη δική τους κοινωνία σ΄ εκείνη της χώρας υποδοχής.

Από τα εκατομμύρια προσφύγων, που ζουν στην ΕΕ, εκείνοι που επιτυγχάνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στην ευημερούσα περιοχή του κόσμου, αντιπροσωπεύουν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 1997-2008, οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ανέρχονταν σε 82.180. Από αυτές έγιναν δεκτές μόνο 1.094 (1,33%) ως αναγνωρίσεις προσφυγικού καθεστώτος και 1.367 (1,66%) ως χορηγήσεις ανθρωπιστικού καθεστώτος.

Η Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το 2008, δείχνει ότι στο εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ενταγμένοι περί τους 330.650 μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αναλογούν σχεδόν στα 3/4 του πληθυσμού των μεταναστών. Πάνω από το ήμισυ των απασχολουμένων έχουν αλβανική υπηκοότητα. Ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Με την κρίση που ακολούθησε ωστόσο, η κατάσταση και της ελληνικής οικονομίας άλλαξε. Σήμανε μείωση ρυθμού ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας και του αριθμού των νοικοκυριών που βρέθηκαν κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς επίσης και επιδείνωση της κατανομής του εθνικού εισοδήματος.

Η απορύθμιση της αγοράς εργασίας, που εκδηλώνεται με την περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανασφάλιστη εργασία, την ενοικίαση εργατικών χεριών, τον περιορισμό των μόνιμων θέσεων εργασίας, έχει ως θύματα τους μη προνομιούχους Έλληνες και τους μετανάστες.

Εξ αυτού, σε όλες τις χώρες υποδοχής παρατηρούνται συνεχώς περισσότερες επιθετικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις κατά των μεταναστών.
«Το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι τεράστιο και η αντιμετώπισή του απαιτεί ολοκληρωμένη πολιτική με τη συναίνεση των κομμάτων και της κοινωνίας».

Στόχοι

Η ανάπτυξη κάθε είδους μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας: διαλέξεις, σεμινάρια, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδρομές, συναυλίες, προβολή ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τακτικές ενημερωτικές εκδηλώσεις των μελών, επεξεργασία προγραμμάτων κλπ.

Η έκδοση εφημερίδων και περιοδικών σε ξένες γλώσσες και στην ελληνική γλώσσα, καθώς και η δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση των μεταναστών.

 Η δημιουργία σχολείων εκμάθησης ελληνικών για την γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και την καλύτερη ένταξη των μελών μας στην ελληνική κοινωνία.

Η συγκρότηση ομάδων εργασίας, επιτροπών μελέτης και ομάδας νέων, με στόχο την καλλιέργεια και διάδοση των αξιών, παραδόσεων και σκοπών του συλλόγου στα μέλη και κυρίως στη νεολαία.

Η ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης αλλοδαπών για την κάλυψη των αναγκών των μελών, σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση με την εξυπηρέτησή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και αρχές.
...Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο www.neo.gr
http://www.neo.gr

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=9280