Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α)
Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 21 Οκτώβριος στις 01:10:00 EEST
Θέμα: Site της εβδομάδας


www.posea.gr


www.posea.gr

ιδρύθηκε το 1987 και ητελευταία τροποποίηση του Καταστατικού της έγινε στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με αρ. απόφασης 8154 της 21/12/2009.
Είναι μία μη Κυβερνητική Εθελοντική Οργάνωση και μέλη της είναι σήμερα εκατόν οκτώ {108} Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α) ανά την Επικράτεια. ...Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας , Νόμος 3402, αρ. φύλλου 258/17-10-2005.

Την 28η Ιουλίου 2008, ύστερα από επιθεώρηση που εκπονήθηκε στην έδρα της Ομοσπονδίας μας (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ε.ΚΕ.Α.) στις Αχαρνές, λάβαμε την Πιστοποίηση ISO 9001:2000 βάσει του Διεθνούς Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας και στις 6 Νοεμβρίου 2008 ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η επιθεώρηση για την Πιστοποίηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης SA 8000:2008. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν οι επιθεωρήσεις και για τα δύο συστήματα, με πολύ θετικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις για τη λειτουργία και το έργο της Ομοσπονδίας στο διάστημα που μεσολάβησε. Αυτό μας δίνει σημαντική ώθηση στην μελλοντική υλοποίηση των στόχων μας, καθώς αποτελούμε την πρώτη μη Κυβερνητική Εθελοντική Οργάνωση που επιτυγχάνει ένα τέτοιο βήμα.

Η συνεισφορά των Συλλόγων-Μελών μας εδώ και 23 χρόνια στην συγκέντρωση αίματος, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, και στο Κίνημα του Εθελοντισμού, είναι προφανής, αλλά και ουσιαστική. Σημαντική επίσης προσπάθεια καταβάλλουμε όσον αφορά στη Δωρεά Ιστών & Οργάνων Σώματος

http://www.posea.gr/blood_donation.gif.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε πεπεισμένοι πλέον, ότι πρέπει:

να προσανατολιστούμε σε πιο σύγχρονους τρόπους οργάνωσης και
να αναζητήσουμε νέες μεθόδους ανάδειξης της σημασίας της Αυτάρκειας Αίματος και της προώθησης του Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Χώρα μας.

Μέσα στις καθημερινές προτεραιότητές μας είναι η συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα Πολιτικά Κόμματα όσο και με Οργανώσεις και Φορείς, που έχουν κοινό με εμάς Σκοπό, όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, την Εκκλησία, την Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών κ.α.

Μέσα από την 24σέλιδη εφημερίδα μας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», επικοινωνούμε κάθε δίμηνο, με 4.500 παραλήπτες , άμεσα εμπλεκόμενους με τα θέματα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, προσπαθώντας:

να ενημερώσουμε για τις ενέργειες των Μελών Συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας μας ,
να παρακινήσουμε οργανώσεις ,φορείς και αρμόδιους,
να «φωτίσουμε» καθημερινά χρονίζοντα προβλήματα και
να αναδείξουμε τις προσπάθειες εκείνες, που θα γίνουν παραδείγματα για εμάς τους υπόλοιπους.

Από το 1986, οι Εθελοντές Αιμοδότες, έχουν αναβιώσει τον Θεσμό της Αμφικτιονίας, μια πρώτη προσπάθεια να έλθουν οι Σύλλογοι Αιμοδοτών κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, ώστε να αυξηθεί το Εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα. Ένας πετυχημένος θεσμός.

Από το 2002, για να κάνουμε γνωστή την προσπάθειά μας και να ευαισθητοποιήσουμε κοινό και φορείς, πραγματοποιήσαμε και θεσπίσαμε την Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, που καταλήγει πάντα στην πόλη, η οποία φιλοξενεί την Αμφικτιονία, την ημέρα έναρξής της. Επίσης, ιδρύσαμε την Π.Ε.Ν.Ε.Α. (Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών) θεωρώντας, ότι οι νέοι άνθρωποι είναι η ελπίδα και το μέλλον της Εθελοντικής μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας και επιπλέον είναι πιο δεκτικοί στο να εμφυσήσουν τον εθελοντισμό και σε άλλους ανθρώπους που πιθανότατα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Στα Πανελλήνια Συνέδρια Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, συμμετέχουν ως εισηγητές, προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, που εργάζονται για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων & Ιστών Σώματος. Με τις εισηγήσεις τους, είμαστε βέβαιοι ότι συμβάλλουν στην λύση προβλημάτων και ανοίγουν νέους ορίζοντες στην Εθελοντική Αιμοδοσία.

Στα πλαίσια αυτά, της διάδοσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, αναθέσαμε στην εταιρία δημοσκοπήσεων MRB HELLAS, το 2008, τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που οδηγούν τον Έλληνα Πολίτη να δώσει αίμα, η ικανοποίηση των Εθελοντών Αιμοδοτών από την «εμπειρία» της αιμοδοσίας αλλά και τα κίνητρα που αρχικά συνέβαλλαν στην απόφασή τους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Παραμένοντας στα ανωτέρω πλαίσια, από το 2009, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, διοργανώνουμε Ημερίδες Εκπαίδευσης Προσελκυτών Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, με στόχο να αναπτυχθούν σημαντικές τεχνικές προσέλκυσης που θα αυξήσουν την μεγάλη οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών.

Η οργάνωση όμως όλων αυτών των εγχειρημάτων, απαιτεί πόρους.

Δυστυχώς όμως, ούτε η Ομοσπονδία ούτε οι Σύλλογοι - Μέλη της, έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, αλλά ούτε και την απαιτούμενη οικονομική κρατική ενίσχυση ,όπως θα περίμενε κανείς. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, να διαδίδουμε το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, να συγκεντρώνουμε Αίμα από Εθελοντές και φυσικά σε πείσμα κάθε δυσκολίας, το Όραμά μας, για μια αυτάρκη σε Αίμα Ελλάδα, δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να μας καθοδηγεί, ακόμα κι αν μείνουμε «μόνοι» στην προσπάθειά μας

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών

Ολυμπιονίκη Χρήστου Μάντικα 7, Αχαρνές,
Τηλ. 210 24 30 560
posea.gr@hotmail.com

...Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο www.neo.gr
http://www.neo.gr

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=9253