Παξοί - Αντίπαξοι
Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 19 Αύγουστος στις 01:10:00 EEST
Θέμα: Site της εβδομάδας


www.paxoi.info


www.paxoi.info

Καλώς ήλθατε στο ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα!
Τα καταπράσινα νησιά του Ιονίου με τα τυρκουάζ νερά, τα γραφικά χωριά, τα μοναδικά φιόρδ με τις θαλάσσιες σπηλιές, αλλά και τις πανέμορφες παραλίες! ...Γάιος ΠαξοίΟι Παξοί, που χαρακτηρίζονται και Βενιαμίν των Επτανήσων, βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι Αμπελώνες οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, ενώ οι Αντίπαξοι είναι επίσης γνωστοί για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Δύο νησιά που με τις φυσικές και όχι μόνο ομορφίες τους, θα σας μείνουν αξέχαστα!

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και βρείτε ότι χρειάζεστε για τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης μπορείτε να στείλετε άρθρα με τις εντυπώσεις σας από το νησί και τις συμβουλές σας σε όσους σκέφτονται να το επισκεφτούν, να διαβάσετε άρθρα άλλων επισκεπτών και να στείλετε φωτογραφίες ή συνδέσμους σχετικούς με το νησί.

 

Αξιοθέατα στην Παξό και την Αντίπαξο

Γάιος

Πρώτη στάση μας στους Παξούς είναι ο γραφικός Γάης, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, ο οποίος χωρίζεται με ένα στενό κανάλι από το φυσικό κυματοθραύστη του, τον Άγιο Νικόλαο, στον οποίο είναι χτισμένο Βυζαντινό κάστρο, φρούριο της εποχής. Ο Γάης πήρε το όνομά του από τον απόστολο Γάη ο οποίος μαζί με τον απόστολο Κρίσπο επισκέφτηκαν το νησί τον 1ο αι. μ.χ.  Στο Γάη αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα το οποίο κληροδοτήθηκε το 1905 από τον Ανδρέα Συγγρό στους Παξούς. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Γάιος Παξοί

 

Προχωρώντας νότια και διασχίζοντας τους απέραντους ελαιώνες του νησιού μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον  Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού και δείτε τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια βγαίνοντας στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε, σε καλύτερη κατάσταση, την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Μαρίνας ενώ στο νοτιότερο άκρο των Παξών βρίσκεται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες των Παξών, το θαλάσσιο στενό Μογγονησίου – Καλτσονησίου. Στο Καλτσονήσι θα δείτε το εκκλησάκι του Άγιου Σπιρύδωνα που χρονολογείται από το 1686.

Λογγός

Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γάη ο Λογγός είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελιές, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και για τις ψαροταβέρνες και τα μπαράκια του.

Λάκκα

Η Λάκκα βρίσκεται στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού και οφείλει το όνομά της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατέφυγαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους. Στη Λάκκα θα βρείτε το πέτρινο φάρο ο οποίος χτίστηκε το 1832, έχει ύψος 36 μέτρα και υψώνεται 108 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.

Λάκκα Παξοί

Η δυτική πλευρά του νησιού

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι και η μορφολογία του εδάφους του. Ενώ οι ανατολικές ακτές είναι σχετικά ομαλές, οι δυτικές είναι εξαιρετικά απότομες, σχηματίζοντας  κατακόρυφους γκρεμούς, σπήλαια και θαλάσσιες αψίδες. Χαρακτηριστική είναι η σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα μέσα στην οποία κρύφτηκε το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Είτε προσβάσιμες από το νησί, είτε προσβάσιμες με βάρκα, στη δυτική πλευρά του νησιού σας περιμένουν πολλές πανέμορφες παραλίες για να τις ανακαλύψετε.

Οι στέρνες

Παρόλο που οι βροχές είναι πολλές στους Παξούς, η σύσταση του εδάφους δεν επιτρέπει την κατακράτηση του νερού. Γι' αυτό το λόγο οι Παξινοί σμίλεψαν το βράχο και έφτιαξαν πελεκητές στέρνες από τις οποίες τροφοδοτούσαν πηγάδια, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι για να αποθηκεύουν το νερό. Τις σπουδαιότερες από αυτές τις στέρνες θα τις βρείτε πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα των Παξών την Ελληνικιά θα τη βρείτε αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα.

Ιαματικές πηγές

Στους Παξούς, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια, πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες και έχουν αξιοποιηθεί με πισίνες όπου χρησιμοποιούνται  για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα σε παθήσεις ρευματικές και δερματικές.

Οι σπουδαιότερες ιαματικές πηγές είναι: του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας.

Αντίπαξοι

Για το τέλος αφήσαμε τους Αντίπαξους. Με ελάχιστους κατοίκους, αλλά πλούσια βλάστηση και τους μεγάλης έκτασης αμπελώνες που παράγουν το περίφημο μαύρο αντιπαξιώτικο κρασί, στους Αντίπαξους, εκτός από την Εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού και μια αγγλική δεξαμενή του 1833, θα βρείτε και μια από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, το Βουτούμι.

Παραλίες Παξός - Αντίπαξος

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε όλες τις παραλίες του νησιού από το να κάνετε το γύρο του με βάρκα. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι μικρές και οι καλύτερες από αυτές είναι οι εξής:
του Γιαννά, της Σουλάνενας, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, του Κλωνί Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τα Μαρμάρια, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, το Αρκουδάκι, ο Ορκός, το Κανόνι, το Χαραμί, ο Πλάνος, το Αχάι, το Αυλάκι, και το Γαλάζιο και στους Αντίπαξους οι μαγευτικές παραλίες με τα διάφανα νερά Βρίκα και Βουτούμι, καθώς και οι πιο ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.

 


Ο ΠλάνοςΤο ΧαραμίΠαραλία στον ΟζιάΤο ΜονοδέντριΤο ΜαρμάριΤο ΚανόνιΤο ΛεβρεχιόΗ Καλή ΛαγκάδαΗ Βρίκα

Το Βουτούμι

 

Από την αρχαία έως την νεότερη ιστορία των Παξών

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί σχηματίστηκαν όταν ο Ποσειδώνας πέταξε την τρίαινά του με δύναμη στην Κέρκυρα προκειμένου να αποκολλήσει ένα κομμάτι της για να γίνει το ερωτικό του καταφύγιο με την νηρηίδα Αμφιτρίτη.

Αν και γνωρίζουμε λίγα για τους Παξούς από την περίοδο της αρχαιότητας, το σίγουρο είναι ότι η ονομασία τους διατηρείται από τότε.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 229 π.χ. οι Κερκυραίοι ηττήθηκαν σε ναυμαχία από τους Ιλλυρίους της βασίλισσας Τεύτας και μαζί με τους Παξούς περιήλθαν σε αυτούς για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι το θάνατό της το 228 π.χ. Στη συνέχεια η Κέρκυρα με το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών, πέρασαν στην επιρροή των Ρωμαίων. Στους αιώνες που ακολούθησαν οι Παξοί ακολουθούσαν τις τύχες της Κέρκυρας. Από τον 13ο αιώνα περνούν στην εξουσία των Ντ’ Ανζού και από το 1386 στους Βενετούς. Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας η οποία κράτησε μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, Παξοί και Αντίπαξοι απειλήθηκαν πολλές φορές από πειρατές κάτι που οδήγησε, το 1423, το βαρόνο Αδάμ το Β’ του Σαν Ιππόλυτο στο να ζητήσει άδεια από τη Βενετία και να κτίσει δύο κάστρα, ένα μέσα στον κόλπο του Γάιου, επάνω στο νησάκι του Αγίου Νικολάου και ένα στη Λάκκα. Οι βενετοί ήταν επίσης αυτοί οι οποίοι μέσα από το φεουδαρχικό σύστημα που εφάρμοσαν εντατικοποίησαν την καλλιέργεια της ελιάς.

poseidon triangle neptune

 

Στα μέσα του 15ου αιώνα εθελοντές Παξινοί πολέμησαν εναντίων των Οθωμανών οι οποίοι πολιορκούσαν τις απέναντι ηπειρωτικές πόλεις Βουθρωτό και Πάργα. Σε αντίποινα οι Οθωμανοί λεηλάτησαν το νησί χωρίς όμως να εντοπίσουν τους κατοίκους οι οποίοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές όπου ανασυντάχθηκαν και από όπου ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο, ο οποίος ανάγκασε τελικά τους Οθωμανούς να αποσυρθούν από το νησί. Το 1797 οι Γάλλοι αντικατέστησαν τους Βενετούς, τους οποίους αντικατέστησαν με τη σειρά τους διαδοχικά Ρώσοι και Οθωμανοί μέχρι το 1801 που ιδρύθηκε η αυτόνομος πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη μορφή αμιγούς Ελληνικού κράτους από την αρχαιότητα. Οι Παξοί μαζί με τους Αντίπαξους είχαν αυτοτελή συμμετοχή στην κοινοπολιτεία και δικό τους έμβλημα.

paxoi antipaxi ionian islands

 

 

 ionian islands napoleonΤο 1807 η Πολιτεία καταλύεται από τον Ναπολέοντα, η κυριαρχία των Γάλλων όμως δεν θα κρατήσει για πολύ αφού το 1814 αγγλικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Έλληνα ταγματάρχη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατέλαβαν το νησί προσαρτώντας το στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης η τοπική οργάνωση των φιλικών προμήθευσε αυτήν με έμψυχο και άψυχο υλικό. Ένας από τους επαναστάτες ήρωες του νησιού ήταν και ο μπουρλοτιέρης και πυρπολητής Γεώργιος Ανεμογιάννης ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 23 χρόνων στη Ναύπακτο. Τέλος, μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους οι Παξινοί υποστήριξαν μαζί με τους υπόλοιπους επτανήσιους την ένωση η οποία ήρθε τελικά το 1864.

 


paxoi triangle dolphinΕτυμολογία ονομασίας

Σύμφωνα με το Στράβωνα η ονομασία προέρχεται από τη Φοινικική λέξη "πακς", που σημαίνει γεωμετρικό "τραπέζιο", δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, εκπατρισμένοι κάτοικοι της Σικελικής Παξούντας, εγκαταστάθηκαν και έδωσαν το όνομα στους Παξούς.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ=πλάκα και αε ή αι=νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.

Ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ιστορικός, φιλόλογος και αρχαιολόγος (Κέρκυρα 1785-1869) θεωρεί ότι το όνομα των νησιών προέρχεται από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός), ενώ ο Ερρίκος Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και συγκεκριμένα από το μέλλοντα "πήξω".

Τέλος μια άλλη εκδοχή είναι να προήλθε από τη φράση "πακσώσας θύρας" (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάη είναι κλειστό.

Δρομολόγια πλοίων προς και από Παξούς

Ferry Boats

Ferry Boat από Ηγουμενίτσα: 26650-24090

Ferry Boat από Κέρκυρα: 26613-65200

Ferry Boat από Παξούς για Ηγουμενίτσα: 26620 32269

Ιπτάμενα Δελφίνια:

Paxos Flying Dolphin, 266220-32269, 266220-32441, 26620-32122(fax)
Petrakis Lines, 26610-31649, 26610-38690

Συγκοινωνίες στους Παξούς

Λεωφορεία, ταξί, θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενοικιαζόμενα οχήματα, υδροπλάνα

Λεωφορείο:

Δυο δρομολόγια το χειμώνα, τρία το καλοκαίρι την εβδομάδα, από και προς την Αθήνα μέσω Ηγουμενίτσας.
ΚΤΕΛ Παξών, 26620-32245

Ταξί:

ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, 6974002236
ΑΡΓΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, 6977472747
ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΤΑΣΟΣ, 6976648486
ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΧΑΡΗΣ, 6974135660
ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, 6984220011

Θαλάσσιο Ταξί:

LAKKA EXPRESS, Λάκκα, 26620-31789, 6977623033

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων - Λέμβων:

PAXOS RENT A CAR, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και λέμβων, Γάιος, 26620-32033
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, ενοικιάσεις λέμβων, Γάιος, 6973352098
ΔΑΛΙΕΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ενοικιάσεις μοτοποδηλάτων, Λάκκα, 26620-31050
ALFA, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, Γάιος, 26620-32505
ΜΑΚΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ενοικιάσεις μοτοποδηλάτων και λέμβων, Γάιος, 26620-32031
ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ενοικιάσεις μοτοποδηλάτων, Λογγός, 26620-31330
ITA'S CARS, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, Γάιος, 26620-32007

Υδροπλάνο

Απο Κέρκυρα η πτήση διαρκεί περίπου 7 λεπτά και κάνει καθημερινά δρομολόγια πολλές φορές την ημέρα κατά τους θερινούς μήνες.

Εκτός απο το δρομολόγιο απο Κέρκυρα, τα υδροπλάνα της Airsea Lines συνδέουν τους Παξούς με: Λευκάδα, Ιθάκη, Πάτρα , Κεφαλλονιά και Ιωάννινα.

Απο το 2008 υπάρχει και συνδεση από και πρός το Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Τηλ. Κερκύρας +302661033114, +302661099316

Γραφείο Ιταλίας +39836801578

Πληροφορίες: http://www.airsealines.com

Για μισθώσεις των υδροπλάνων καλέστε 80111800600 για εγχώριες κλήσεις ή +302109402012 για κλήσεις απο το εξωτερικό.

Κάνε αγορά και κράτηση online φθηνά αεροπορικά εισητήρια απο Ελλάδα σε Ευρώπη και όλο τον Κόσμο.

...Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο www.neo.gr
http://www.neo.gr

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=9169