Τα καφφεόδεντρα αποτελούν γένος φυτών υπό μορφήν αειθαλούς και κορμώδους θάμνου.
Ζουν περίπου 25 έως 30 χρόνια και ευδοκιμούν σε τροπικά κλίματα. Απ’ όλα τα είδη του καφφεόδεντρου, μόνον δύο έχουν σημαντική οικονομική σημασία.
Η καφφέα η αραβική (coffee arabica) που δίνει καρπούς με εξαιρετική γεύση και άρωμα, και η καφφέα η εύρωστη (coffea robusta) που οι καρποί της έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφφεΐνη.
 |
 |
Καρπός καφφεόδεντρου |
Φυσική μέθοδος ξηράνσεως
των κόκκων του καφφεόδεντρου |
Και τα δύο έχουν πολλές ποικιλίες, μορφές και τύπους. Η ποικιλομορφία αυτή αυξάνεται από τις συνθήκες περιβάλλοντος και καλλιέργειας. Η ονομασία του ίσως να προέρχεται από την αραβική λέξη qahwah, αλλά οι περισσότεροι ετυμολόγοι την συνδέουν με την Kaffa, μια επαρχία στη νοτιοδυτική Αιθιοπία που θεωρείται ως η περιοχή καταγωγής του.
Το παραγόμενο ρόφημα από τα σπέρματα του καφφεόδεντρου (μετά την έκθεσή τους σε σχετικώς υψηλές θερμοκρασίες) αποκτά μοναδικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στις πολύπλοκες χημικές μεταβολές στο εσωτερικό τους. Το επεξεργασμένο τελικό προϊόν - ο γνωστός καφφές - πίνεται ζεστός ή κρύος από το 1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού, και η δημοφιλία του αυτή εκτός από την ιδιαιτερότητα του αρώματος, μπορεί να αποδοθεί και στο αναζωογονητικό αίσθημα που προκαλεί. |
K. Πορντινάρι. <<Η συγκομιδή του καφφέ>> (1935) |
Ένα από τα πρώτα καφφεκοπτεία των Αθηνών που βρισκόταν στη συμβολή των οδών
Ηπείρου και Γ’ Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε το 1924 από τον αείμνηστο Ηλία Καραβούλια.
Μύλος αλέσεως καφφέ φίλτρου
επανασχεδιασμένος από τον Ηλία
Καραβούλια. Ένα πραγματικό κόσμημα.
Δίπλωμα και μετάλλια από διεθνείς
διαγωνισμούς. Λονδίνο 1935.
Στη σημερινή του τοποθεσία (Αριστοτέλους 60, Αθήναι) μεταφέρθηκε το 1960, και έκτοτε δραστηριοποιείται στο χώρο ανελλιπώς. Το 1989 ανακαινίστηκε εξ’ ολοκλήρου και υπό την νέα επωνυμία: Γεώργιος Δημ. Κερκέζος - ΚΑΦΦΕΔΩΝ ΦΡΥΞΙΣ ΚΑΙ ΑΛΕΣΙΣ προστέθηκε ένα μικρό λιθαράκι στην ήδη επιτυχημένη πορεία.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις μέρες μας, παρόλο που άλλαξαν οι καιροί
και τα ήθη, έγιναν σοβαρές προσπάθειες ώστε να διατηρηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία
που καθορίζουν την έννοια του κλασσικού καφφεκοπτείου.
Γεώργιος Δημ. Κερκέζος - ΚΑΦΦΕΔΩΝ ΦΡΥΞΙΣ ΚΑΙ ΑΛΕΣΙΣ- Καφεκοπτείο

Μετά την ταξινόμηση των σάκκων του καφφέ γίνεται η επιλογή. Κάθε ποικιλία ψήνεται
ξεχωριστά για να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην γεύση και το άρωμα.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως φρύξη ή κοινώς καβούρδισμα.

Μετά την φρύξη λοιπόν ο καφές ψύχεται γρήγορα σε ειδικό κάδο όπου αναδεύεται συνεχώς και
έρχεται σε επαφή με κρύο αέρα.

Ο χειριστής βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση... βλέπει, ακούει, οσφραίνεται
Ιδιαιτέρως για τον ελληνικό καφφέ η προσοχή μας επικεντρώνεται στο αργό καβούρδισμα, στην άλεση σε χαμηλόστροφες μηχανές και ακολούθως στο κοσκίνισμα. Όλα αυτά όμως θα ήταν ήσσονος σημασίας αν δεν υπήρχε το μεράκι, η γνώση και η προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που προσδίδουν στο προϊόν μας μια προστιθέμενη αξία κάνοντας το αγαπημένη καθημερινή συνήθεια.
Αριστοτέλους 60 (Πλ. Βικτωρίας) Τηλ. 2108213579 email: info@kerkezos.com