Αρθρα Μελών: Γιορτινές συνταγές
Δημοσιεύθηκε από redcopy
την Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος στις 23:10:00 EET
 |
Το γιορτινό τραπέζι δεν περιλαμβάνει μόνο γαλοπούλες και μελομακάρονα. Κάντε τη διαφορά προσφέροντας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι εντυπωσιακά ορεκτικά και σαλάτες.
Πολύχρωμη σαλάτα με πικάντικη βινεγκρέτ δυόσμου
Υλικά:
1 μαρούλι ή 2 σαλάτες
1 αντίδι ή 1 ραντίτσιο
1 κούπα ρόδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λοξές ροδέλες
Dressing:
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα, έτοιμη, απαλή
1 κουταλιά σούπας μέλι
3 κουταλιές σούπας ξύδι από λευκό κρασί
1/2 κούπα λάδι ελιάς
1 κουταλιά σούπας ξερός δυόσμος
1/2 κουταλιά τσαγιού αλάτι
1/2 κουταλιά τσαγιού πιπέρι
|
Εκτέλεση:
Ενώστε σε μπολ τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι. Ανακατεύοντας απαλά προσθέστε το λάδι. Προσθέστε το δυόσμο και μετά το αλάτι και το πιπέρι. Η βινεγκρέτ διατηρείται στο ψυγείο, για 1 εβδομάδα.
Πλύντε και στεγνώστε καλά τα λαχανικά. Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας, βάλτε σε μεγάλη σακούλα τροφίμων και διατηρείστε στο ψυγείο για 3 ημέρες σε άριστη κατάσταση. Την προηγούμενη ημέρα του γεύματος, μπορείτε να κόψετε τις πρασινάδες με το χέρι σε μέγεθος μπουκιάς και να τα φυλάξετε σκεπασμένα σε τάπερ. Καθαρίστε και το ρόδι και φυλάξτε το σκεπασμένο στο ψυγείο.
Την ημέρα του γεύματος, ενώστε τις πρασινάδες, το κρεμμυδάκι, τα μισά σπόρια ροδιού σε σαλατιέρα και όταν είστε απόλυτα έτοιμοι να σερβίρετε την σαλάτα, προσθέτετε το dressing, τα άλλα μισά σπόρια ροδιού, ανακατέψτε με αέρινα χέρια και σερβίρετε.
 |
Κοτόπιτα με ρύζι και σταφίδες
Υλικά
500 γρ. κότα σε κομμάτια
½ φλ. ρύζι καρολίνα
6 φύλλα ζύμης για πίτες
2 αβγά
500 γρ. κρεμμύδια
1 ζωμό λαχανικών
½ φλ. ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
½ φλ. σταφίδες ξανθές
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κότα, τα κρεμμύδια και το ζωμό. Σκεπάζετε με νερό και αφήνετε να βράσουν.
2. Ξεκοκκαλίζετε την κότα και την κόβετε σε κομμάτια ενώ λιώνετε τα κρεμμύδια. Κρατάτε 2 φλ. από το ζωμό.
3. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα κρεμμύδια, την κότα, τα αυγά, το ρύζι, τις σταφίδες ,το τυρί. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε.
|
4. Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνετε τα τρία φύλλα και απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και ρίχνετε το ζωμό που έχετε κρατήσει.
5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Χριστουγεννιάτικο πιλάφι µε κάστανα και συκωτάκια κοτόπουλου
Υλικά
3 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
3 κ.σ. κουκουνάρι
3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη
6 βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
2 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
5 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμός κότας (σπιτικός ή εμπορίου) ζεστός
250 γραμμ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα
 |
Εκτέλεση
1. Ξεπλένουμε το ρύζι (μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό). Το στεγνώνουμε σε πετσέτα.
2. Ροδίζουμε σε δύο κουταλιές βούτυρο το κουκουνάρι και την αμυγδαλόψιχα και προσθέτουμε στο τηγάνι τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι ν’ απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 15΄. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα και την κατσαρόλα. Αφήνουμε έτσι να σταθεί για 10΄.
3. Στο μεταξύ, λιώνουμε σε τηγάνι την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι μέσα στο ρύζι.
4. Πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα. Αν θέλουμε, στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
|
|
|
| |
 |
Αξιολόγηση άρθρου |
 |
|
Μέσος όρος βαθμολογίας: 0 Αριθμός Ψήφων: 0
|
|
|
 |
|